DLWO Docent

Hoe gebruik ik datum om een opdracht beschikbaar te maken?

Aangepast op

Je kunt bepalen wanneer een opdracht beschikbaar is door een startdatum en eventueel einddatum te zetten. Dit heeft echter verregaande consequenties voor studenten.

Studenten zien opdrachten met status verborgen niet terug in de cursusstructuur. Dat geldt ook voor opdrachten die pas vanaf een bepaalde datum (startdatum) beschikbaar komen of vanaf een bepaalde datum niet meer beschikbaar zijn. Je zult studenten op een andere manier moeten inlichten dat de opdracht slechts in een specifieke periode beschikbaar is.

Wees dus terughoudend met het gebruik van data, en vermijd dit in variabele cursussen. Ook in vaste cursussen hebben studenten 12 maanden de tijd om de cursus te doorlopen en kan het gebruik van een einddatum ertoe leiden dat studenten opdrachten niet meer zien of niet meer kunnen indienen.

Zelfs als je gebruik maakt van beschikbaarheidsdata dien je de status van Verborgen op Zichtbaar te zetten en de opdracht op te nemen in de cursusstructuur.

  1. Klik op Cursus --> Inhoud in de cursusnavigatiebalk.
  2. Klik op de instuuropdracht en klik dan op Opties --> Bewerken.
  3. Klik op Data en voorwaarden beschikbaarheid.
  4. Klik in het veld Startdatum en gebruik de agenda om een datum te selecteren als je wilt bepalen op welke datum de opdracht beschikbaar komt.
  5. Standaard wordt de startdatum ingesteld met als optie 'Zichtbaar met beperkte toegang'. Hoewel dit suggereert dat studenten de opdracht wel kunnen zien, zien studenten de opdracht niet in de cursusstructuur. Maar ook met de optie 'Zichtbaar met beperkte indiening' zien studenten de opdracht niet totdat de startdatum bereikt is. Feitelijk zijn alle opties gelijk aan  status Verborgen: studenten zien de opdracht niet in de cursusstructuur totdat de startdatum bereikt is.
  6. Zet een vinkje voor Beschikbaarheidsdatums toevoegen aan agenda als je de opdracht wilt tonen in de cursusagenda.
  7. Klik op Gereed.
  8. Herhaal deze stappen voor Einddatum als je de opdracht slechts tijdelijk wilt tonen. Ook hier geldt dat studenten na de Einddatum de opdracht niet meer zien.
  9. Zet een vinkje voor Beschikbaarheidsdatums toevoegen aan agenda als je de opdracht wilt tonen in de cursusagenda.
  10. Vergeet niet de statusindicator van Verborgen te wijzigen naar Zichtbaar voor studenten.

Opdrachten met een einddatum verschijnen in het widget 'Binnenkort te voltooien', zowel op het cursusdashboard als op de landingspagina als de einddatum in de komende twee weken bereikt wordt. Er worden echter slechts maximaal zes items getoond in het widget.

Stel start- en einddatum van de opdracht in via Data en voorwaarden beschikbaarheid

Weergave van opdrachten met startdatum

Als docent zie je in de cursusstructuur alle opdrachten met een startdatum met beperkte toegang (Opdracht 1), met beperkte indiening (Opdracht 2) of verborgen tot aan de startdatum (Opdracht 3).

Docenten zien alle opdrachten met een startdatum met beperkte toegang, met beperkte indiening of verborgen tot aan de startdatum.

De student ziet echter de opdracht met een startdatum niet terug in de cursusstructuur, ongeacht welke optie je kiest.

Studenten zien alleen opdrachten met een startdatum in het verleden of opdrachten waarvan de einddatum nog niet bereikt is.

Studenten zien alleen opdrachten met een startdatum in het verleden of opdrachten met einddatum die nog niet bereikt is.

Weergave van opdrachten met einddatum

Als docent zie je in de cursusstructuur alle opdrachten met een einddatum, onafhankelijk van de optie.

Docenten zien alle opdrachten met einddatum.

Tot aan het bereiken van de einddatum zien studenten alle opdrachten waarvoor alleen een einddatum is ingesteld. Na het bereiken van de einddatum zien studenten de opdrachten niet meer.

Studenten zien opdrachten na het bereiken van de einddatum niet meer.

Studenten zien opdrachten met een einddatum die nog niet bereikt is in het widget 'Binnenkort te voltooien' in de komende twee weken. Dit widget toont echter maximaal zes items.

Opdrachten met einddatum in de komende twee weken worden getoond in Binnenkort te voltooien.

Weergave van opdrachten met zowel start- als einddatum

De weergave van opdrachten die slechts gedurende een bepaalde periode beschikbaar zijn, wordt bepaald door de Zichtbaarheidsoptie die gekozen is, waarbij dezelfde regels gelden als voor de start- en einddatum afzonderlijk.

Lijst met opdrachten

Als studenten op het cursusdashboard in het widget 'Bekijk je feedback op' op Opdrachten klikken, zien studenten de gehele lijst van opdrachten, inclusief de opdrachten die de docent niet in de cursusstructuur heeft opgenomen. Deze lijst toont tevens de beschikbaarheidsdata.

De lijst bevat echter niet de opdrachten waarvan de status nog op Verborgen staat.

In het voorbeeld ziet een student een aantal opdrachten waarvan de einddatum is verlopen zonder dat de student een opdrachtuitwerking heeft ingediend. Opdrachten 9, 10 en 11 zijn abusievelijk niet aan de cursusstructuur toegevoegd, waardoor de student waarschijnlijk niet heeft gezien dat deze opdrachten ingediend moesten worden.

De student kan niet meer zien waar in de cursusstructuur de opdracht thuishoort.

De lijst met opdrachten toont wel alle opdrachten met start- en/of einddatum.
Vorige Handleiding Hoe geef ik een uiterste datum aan voor een opdracht?
Volgende Handleiding Hoe voeg ik een verwijderde instuuropdracht weer toe aan de cursusinhoud?