Docenthandleiding DLWO

Hoe maak ik een cursusontwerp?

Aangepast op

Dit artikel beschrijft in het kort hoe je een cursusontwerp voor een Brightspace cursus maakt.

ADDIE

Het ADDIE-model is een krachtig raamwerk voor het ontwerpen van onderwijs en trainingen dat wij ook binnen de OU hanteren.

Analysis / analyse: In deze fase gaat het om het begrijpen van de ontwerpuitdaging, de leerbehoeften van de student en hoe je dit in een online context in een cursus vorm geeft.

Design / ontwerpen: Deze fase is het meest omvangrijk. Lees hier verder.

Development / ontwikkelen: In deze fase werk je alle inhoud en opdrachten uit en je vertaalt de leeractiviteiten naar een structuur in de online leeromgeving. Lees hier verder.

Implementation / implementatie: In deze fase is de cursusrun gestart en begeleid je studenten.

Evaluation / evaluatie: In deze fase meet je de effectiviteit van de cursus onder meer door naar slaagcijfers te kijken en vragenlijsten te laten invullen.

Ontwerpen

We adviseren om bij het ontwerpen van onderwijs altijd te beginnen met het vaststellen van de leerdoelen, dan de toetsing onder de loep te nemen en tot slot de leeractiviteiten te bedenken.

In de leerdoelen formuleer je welk niveau van kennis en vaardigheden de studenten moeten bereiken nadat de cursus is afgerond. Formuleeer leerdoelen helder, concreet en specifiek. De leerdoelen geven richting aan de keuzes voor de inrichting van het leerproces en de toetsing.

Afhankelijk van de leerdoelen kies je in welke vorm je de leerstof aanbiedt, welke leeractiviteiten de studenten moeten uitvoeren om de leerdoelen te bereiken en welke werkvormen, leermateriaal, middelen en media je daarbij kunt inzetten.

Ook de toetsing moet aansluiten bij de leerdoelen. Als je doel is om de studenten vaardigheden te leren, dan ligt een kennistoets niet voor de hand en omgekeerd is het niet zinvol om studenten een uitgebreid werkstuk te laten maken als het doel vooral is om kennis te verwerven.

Het afstemmen van leerdoelen op leeractiviteiten en toetsing is een empirisch onderbouwd onderwijskundig ontwerpprincipe en staat bekend als Constructive alignment (Biggs & Tang, 2011)

 

Om ideeën op te doen voor een variatie aan activerende werkvormen kun je kijken in de Didactiekwijzer of contact opnemen met je ECO contactpersoon van de faculteit.

Ontwerp vertalen naar Brightspace structuur

Na het uitdenken van een ontwerp, ga je vervolgens een Brightspace-cursusomgeving inrichten met deze vooraf bedachte leeractiviteiten. Je vertaalt het ontwerp naar een structuur. Een Brightspacecursus is in feite een verzameling leeractiviteiten die je naar het einddoel van de cursus leiden.

Elke cursus heeft een introductie, kern en afsluiting. Dit is bij OU cursussen op een herkenbare manier vormgegeven en gestructureerd. De consistentie in de cursussen zorgt naast herkenbaarheid ook voor optimale kennisoverdracht.

  • De cursusintroductie geeft een globaal beeld van de cursus. We gebruiken hiervoor een pagina met vaste indeling. Zie ook  Wat plaats ik in de cursusintroductie?
  • De kern bestaat uit leeractiviteiten en inhoudelijke informatie overzichtelijk opgedeeld in bijvoorbeeld weken, blokken, thema's. De indeling kan per cursus sterkt variëren. Zie ook Wat plaats ik in de cursuskern?
  • De cursusafsluiting geeft aan hoe de cursus afgesloten wordt - met een tentamen of opdracht - en geeft toelichting over de cursusevaluatie. We gebruiken hiervoor ook een pagina met vaste indeling. Zie ook Wat plaats ik in de cursusafsluiting?

Ontwerp opbouwen met OU componenten en sjablonen

We hebben sjablonen en OU componenten ontwikkeld zodat OU cursussen:

  • voor studenten herkenbaar, duidelijk gestructureerd en studeerbaar zijn,
  • voor docenten makkelijk en efficiënt op te bouwen zijn.

Een OU component is een onderdeel op een pagina met een bepaalde functie en een herkenbare vormgeving.

Een sjabloon is een blauwdruk van een complete leeractiviteit. Een sjabloon biedt in één keer een verzameling aan componenten in de juiste volgorde en vormgeving op één pagina in de cursus. De informatie en tips in het sjabloon zelf helpt je om de pagina onderwijskundig goed op te bouwen.

Vorige Handleiding Hoe pas ik de lettergrootte van de tekst aan?
Volgende Handleiding Wat staat er in Cursusinformatie?