DLWO Docent

Hoe voeg ik een eenheid toe aan de cursusstructuur?

Aangepast op

Het is belangrijk dat elke cursus een duidelijke introductie, kern en afsluiting heeft. Dit zorgt voor consistentie in het cursusontwerp en herkenbaarheid voor studenten waardoor een meer optimale kennisoverdracht plaatsvindt.

  • De cursusintroductie is het welkomstwoord aan de student en geeft een globaal beeld. We gebruiken hiervoor een pagina met vaste indeling.
  • De kern bestaat uit de feitelijke cursusinhoud gestructureerd in blokken, thema's, studietaken en bevat leeractiviteiten die de student helpen de leerstof te verwerken. Hier plaats je de leeractiviteiten die de student moet uitvoeren om de leerstof te verwerken.
  • De cursusafsluiting geeft aan hoe de cursus afgesloten wordt: het tentamen en geeft uitleg over de cursusevaluatie.

Op hoofdniveau bestaat een cursus uit 'Eenheden', hiermee breng je structuur aan in het cursusontwerp. De 'eenheden' fungeren als mappen waarbinnen je de pagina's met leeractiviteiten plaatst, eventueel weer gegroepeerd in een map en bieden je de mogelijkheid om leeractiviteiten te structureren en groeperen. Het is niet mogelijk om pagina's met inhoud, leeractiviteiten, opdrachten etc. direct op hoofdniveau te plaatsen.

In deze handleiding leggen we uit wat eenheden zijn, hoe je die toevoegt aan je cursusstructuur en hoe je eenheden naar de juiste positie verplaatst.

Wat zijn eenheden?

In je cursus kun je geen pagina's met inhoud, leeractiviteiten, opdrachten etc. direct op hoofdniveau aanmaken. Alle pagina's staan altijd in een 'Eenheid'.  De 'eenheden' fungeren als groeperingsmechanisme en bieden je de mogelijkheid om leeractiviteiten te structureren en groeperen in bijvoorbeeld studietaken, thema's, blokken.

Een cursus zal minimaal drie eenheden bevatten: Cursusintroductie, 1 studietaak/thema/blok en de Cursusafsluiting, maar kan uiteraard meer studietaken/thema's/blokken bevatten. In het voorbeeld hieronder zie je een cursus met een cursusintroductie, 2 thema's en een cursusafsluiting. De thema's bevatten ook groeperingsmechanismes. Je kunt drie niveaus aanbrengen: Binnen een eenheid kun je een les toevoegen en binnen een les een map.

Een eenheid bevat slechts een titel en een afbeelding, m.u.v. de cursusintroductie eenheid waar in plaats van de afbeelding de cursusintroductievideo getoond wordt.

Je kunt geen didactische componenten gebruiken in een eenheid, maar je gebruikt de OU componenten tool om de eenheid vormgeving op te halen voordat je de eenheid aanmaakt.

Vormgeving Eenheid kopiëren via OU componenten

  1. Klik op Tools --> OU componenten in de cursusnavigatiebalk om het popup scherm met de OU componenten te tonen.
  2. Klik in het popup scherm op de drie witte streepjes om de lijst van componenten te tonen.
  3. Klik op het pijltje naast Didactiek om de lijst met didactische componenten te verbergen en klik op het pijltje naast Algemeen om de lijst met overige componenten open te klappen.
  4. Klik op Eenheid om een voorbeeld van de opmaak te zien.
  5. Klik op Kopieer onder het voorbeeld, of klik op Kopieer naar klembord (het vierkantje naast Eenheid) in de lijst om de code voor de eenheid te kopieren naar je klembord.
  6. Er verschijnt een melding 'Gekopieerd naar het klembord'.
OU componenten tool gebruiken om opmaak voor eenheid op te halen

Soms brengt je browser het pop-up scherm niet op de voorgrond. Kijk dan in je taakbalk of je het popup scherm kunt vinden.

Eenheid toevoegen aan cursusstructuur

  1. Klik op Cursus --> Inhoud in de cursusnavigatiebalk.
  2. Klik op +Nieuwe eenheid om een nieuwe eenheid te maken.
  3. Vul bij Naam de titel in.
  4. Plaats de cursor in het testvak Beschrijving en plak de Eenheid opmaak die je net naar je klembord hebt gekopieerd in dit vak. Je kunt dit doen via de toetscombinatie Ctrl+v (Windows) of Command+v (Mac) of door met je rechtermuis in het tekstvak te klikken en dan Plakken te kiezen.
  5. Onder de afbeelding knippert de cursor. Vul hier dezelfde titel in als bij Naam.
  6. Klik op Opslaan en sluiten.

Vraag de redacteur van je opleiding om de afbeelding te vervangen.

Vergeet niet om de eenheid op Zichtbaar voor studenten te zetten voordat je de cursus openstelt.

Eenheid naar de juiste positie verplaatsen

Nieuwe eenheden worden altijd aan het einde van de cursusstructuur geplaatst. Als je cursus al eenheden bevat, zul je daarna de eenheid naar de juiste positie moeten verplaatsen. In het voorbeeld is de nieuwe eenheid na de Cursusafsluiting geplaatst.

Je kunt de eenheid verplaatsen via het Opties menu of slepen met de muis.

Verplaatsen via Opties menu

  1. Klik de eenheid aan.
  2. Klik op het Opties menu om dat open te klappen en klik op Opnieuw ordenen.
  3. Klik op het pijltje omhoog (naast de eenheid titel) om de eenheid op de juiste positie te plaatsen.
  4. Klik op Gereed.
Eenheid verplaatsen via Opties menu

Slepen met de muis

  1. Klik de eenheid aan.
  2. Klik op het sleepanker, houd de muis ingedrukt.
  3. Sleep de eenheid naar de juiste positie en laat de muisknop los.
Eenheid met de muis op juiste positie in cursusstructuur slepen
Vorige Handleiding Hoe voeg ik de cursusintroductiepagina toe?
Volgende Handleiding Hoe verplaats ik eenheden?