DLWO Docent

Hoe kan ik de zichtbaarheid van de inhoud van mijn cursus wijzigen?

Aangepast op

Als je nieuwe inhoud toevoegt aan je cursus, of dat nu een eenheid, leeractiviteit, pagina, opdracht, etc is, is de pagina initieel niet zichtbaar voor studenten. Pas als de inhoud gereed is, maak je het zichtbaar voor studenten. Je kunt dat doen via de cursusstructuur of via de bewerkweergave.

In de cursusstructuur zie je aan het icoon direct of inhoud zichtbaar is of niet. Dat betekent nog niet dat studenten de inhoud nog zien. Het kan zijn dat je aanvullend nog voorwaarden hebt toegevoegd of een beschikbaarheidsdatum hebt gebruikt.

In bepaalde situaties en na zorgvuldig testen kun je inhoud beschikbaar stellen als aan bepaalde voorwaarden voldaan is. Denk aan het tonen van een antwoordmodel nadat een student een opdrachtuitwerking heeft ingediend. Ook hier zitten de nodige bedenkingen omdat het eenvoudig is om een voorwaarde te maken waar een student niet aan kan voldoen. Het gebruik van dit soort release voorwaarden wordt elders toegelicht.

Het is mogelijk om inhoud op basis van datum beschikbaar te stellen. Net als het beschikbaar stellen basis van voorwaarden zien studenten niet dat inhoud pas op een bepaalde datum of onder bepaalde voorwaarden beschikbaar komt of na een bepaalde datum niet meer zichtbaar is.

In deze handleiding leggen we uit hoe je inhoud zichtbaar maakt via de cursusstructuur of de bewerkmodus.

Studenten zien inhoud die (initieel) verborgen is doordat nog niet aan de voorwaarden is voldaan, of door het gebruik van start- of einddatum niet in de cursusstructuur. Je zult studenten dus op een andere manier moeten inlichten over deze inhoud.

Hoe zie ik of inhoud zichtbaar is voor studenten?

  1. Klik op Cursus --> Inhoud in de cursusnavigatiebalk.
  2. Kijk in de cursusstructuur aan de linkerkant of je het 'Verborgen voor cursisten' (een oog met een streep erdoor) icoon ziet op een van de eenheden.
    Je ziet dit icoon en melding ook boven de inhoud zelf.
    Dit betekent dat de eenheid inclusief alle onderliggende pagina's niet zichtbaar is voor studenten.
De statusindicator in de cursusstructuur toont dat de inhoud verborgen (niet zichtbaar voor studenten, wel zichtbaar voor docenten) is.
  1. Klik op de eenheid die je wilt controleren of klik alle eenheden open.
  2. Controleer of je nog ergens het 'Verborgen voor cursisten' icoon ziet.

In onderstaande schermafbeelding is

  • de eerste eenheid zichtbaar, maar de onderliggende pagina niet
  • is de eenheid Thema 1 niet zichtbaar en daardoor zijn de pagina Introductie Thema 1 en de twee lessen ook niet zichtbaar, hoewel de pagina en eerste les niet verborgen zijn voor studenten.
De iconen in de cursusstructuur geven aan of inhoud zichtbaar of verborgen is.

Hoe maak ik inhoud zichtbaar via de cursusstructuur?

  1. Klik op Cursus --> Inhoud in de cursusnavigatiebalk.
  2. Klik de eenheid of pagina aan die verborgen is.
  3. Klik boven op de statusknop Verborgen om die te wijzigen in Zichtbaar.
  4. Je ziet een melding dat de inhoud nu zichtbaar is.

Als je de inhoud weer wilt verbergen, klik je opnieuw op de statusknop. Er verschijnt een melding dat de inhoud verborgen is.

Gebruik de statusindicator in de cursusstructuur om inhoud zichtbaar te maken.

Zichtbaar maken als aan voorwaarden is voldaan

Een ander mechanisme is om inhoud pas beschikbaar te stellen nadat aan bepaalde voorwaarden voldaan is. Denk aan het tonen van een antwoordmodel. Je dient dit zorgvuldig te testen om te voorkomen dat de student nooit aan de voorwaarde voldoet. Bovendien blijft inhoud die getoond wordt als aan de voorwaarde voldaan is, altijd beschikbaar. Met andere woorden, eenmaal gevuurd, blijft gevuurd. Het gebruik van release voorwaarden wordt elders uitgelegd.

Je doet dit altijd in combinatie met het zichtbaar stellen.

Studenten zien in de cursusstructuur niet dat inhoud pas beschikbaar komt als aan een voorwaarde is voldaan. Ze kunnen deze inhoud dus gemakkelijk over het hoofd zien, tenzij je hen wijst op dit soort inhoud.

  1. Je ziet aan het icoon in de cursusstructuur of er voorwaarden zijn gekoppeld.
  2. Klik op de eenheid of pagina en dan op de blauwe tekst is voldaan om snel na te gaan welke voorwaarde is gekoppeld. In het voorbeeld wordt het Antwoordmodel pas aan de student getoond als de student de opdracht 5.1 heeft ingestuurd.
  3. Als je de eenheid of pagina nog niet zichtbaar hebt gemaakt, zie je alleen naast de statusknop of er voorwaarden zijn gekoppeld, maar niet in de cursusstructuur.
Het icoon in de cursusstructuur en de statusindicator geven aan dat je voorwaarden hebt ingesteld voor het tonen van deze inhoud.

Start- en einddatum bepalen of inhoud zichtbaar is

Hoewel het mogelijk is om inhoud beschikbaar te maken door gebruik te maken van start- en/of einddatum, raden we dit af. Dit mechanisme past niet goed bij ons onderwijsmodel en moet zeer zorgvuldig gehanteerd worden om te voorkomen dat de inhoud niet op het juiste moment zichtbaar is voor studenten. Vermijd in ieder geval het gebruik van start- en einddata in variabele cursussen.

In de cursusstructuur kun jij als docent zien of er gebruik gemaakt wordt van start- en/of einddatum.

Studenten zien in de cursusstructuur NIET dat inhoud slechts vanaf een bepaalde datum of in een bepaalde periode beschikbaar is. Je zult hen dat op een andere manier moeten laten weten. Studenten zien inhoud met een einddatum of uiterste datum wel in het widget Binnenkort te voltooien. Bij gebruik van startdatum kun je inhoud laten tonen in de Agenda. Studenten kunnen via deze widget een deel van de inhoud bekijken. Ze kunnen dan echter niet zien waar in de cursusstructuur deze inhoud thuishoort.

Hoewel de docent in onderstaande cursusstructuur inhoud met een startdatum ziet, zien studenten dit niet totdat de startdatum bereikt is. Het kan dus voorkomen dat studenten inhoud over het hoofd zien.

Als docent zie jij in de cursusstructur de start- en einddatum van inhoud.

Weergeven als student

Je kunt de cursus bekijken als een student via de 'Weergeven als student' optie. Hoewel dit niet alles correct toont, kun je wel nagaan of inhoud de status zichtbaar heeft, of inhoud met een start- en/of einddatum zichtbaar is.

Raadpleeg de handleiding Hoe kan ik mijn cursus als student bekijken?

Vorige Handleiding Hoe voeg ik didactische componenten toe aan een HTML-document?
Volgende Handleiding Hoe pas ik de beschikbaarheid van een HTML-document aan met datum?