Docenthandleiding DLWO

Wat plaats ik in de Cursusintroductie?

Aangepast op

We streven er bij de OU naar om elke cursus te starten met een korte, motiverende introductievideo, gevolgd door een overzichtelijke Cursusintroductie-pagina met een consistente vormgeving en opbouw. Dit zorgt ervoor dat studenten bij alle OU cursussen eenvoudig kunnen vinden waar welke informatie staat.

Deze twee pagina's bepalen de eerste indruk van de cursus en zijn daarom heel belangrijk als startpunt en wegwijzer.

In dit artikel lees je welke informatie je in de cursusintroductie opneemt en krijg je van elk onderdeel een voorbeeld te zien.

Introductievideo

Voor de motivatie van de student en om een gevoel van binding met de docent op te bouwen begint een goede OU cursus met een introductievideo van maximaal anderhalve minuut waarin de docent/examinator zichzelf en de cursus introduceert. Zo krijgt de student een indruk van het gezicht achter de cursus.

Zie ook Hoe neem ik thuis een introductievideo op voor mijn cursus?

Als je een introductievideo in de studio wil opnemen kun je contact opnemen met [email protected]

Cursusintroductiepagina

De cursusintroductie pagina is bedoeld om de student welkom te heten, een korte uitleg te geven over de inhoud van de cursus en belangrijke informatie te geven over de werkwijze binnen deze cursus.

Aangeraden wordt om veel aandacht te geven aan de motiverende toon en de verhelderende inhoud van deze pagina. Voor de opbouw van de pagina hanteren we een vaste structuur die zorgt voor consistentie over alle OU cursussen heen. We hebben hier een speciaal sjabloon voor ontwikkeld.  Lees hierover meer in het artikel Hoe maak je een Cursusintroductie?

1. Cursusintroductie

Hier geef je een welkomstwoord en een beknopte uitleg over de cursus zodat studenten enthousiast raken om te beginnen. Geen extra kop nodig. Vermij lange lappen tekst, of een extra kop, en houd het beperkt tot één alinea. Uitgebreidere inhoudelijke informatie past beter in de eerste studietaak.

Voorbeeld

2. Leerdoelen

Benoem de leerdoelen van de cursus  zoals ze ook in het tentamenprofiel staan en onder Cursusinformatie.

Een correct geformuleerd leerdoel voldoet aan vier criteria:

  1. Bevat een actiewerkwoord
  2. Bevat een zelfstandig naamwoord
  3. Beschrijft het eindniveau van een student
  4. Is helder en niet te detaillistisch

In de onderwijskundige literatuur (Kallenberg 2014) wordt benadrukt dat leerdoelen het best beschreven kunnen worden met actiewerkwoorden. Dit zijn werkwoorden die zichtbaar en daarmee toetsbaar gedrag beschrijven, zoals samenvatten of berekenen of in eigen woorden uitleggen.

Werkwoorden die een proces in het hoofd van studenten beschrijven zoals bijvoorbeeld kennis hebben van of inzicht hebben in, begrijpen zijn niet geschikt in leerdoelen omdat ze niet meetbaar zijn.

Voorbeeld

3. Aanpak

Beschrijf wat de studenten gaan doen in de cursus, zodat ze geïnformeerd aan de slag gaan en het duidelijk is wat ze kunnen verwachten. Het gaat om de route die studenten gaan doorlopen en welke leeractiviteiten en werkvormen ze tegen gaan komen. Maak ook duidelijk hoe begeleiding daarbij een rol speelt.

Voor de docenten die lang en intensief met het ontwikkelen van de cursus bezig zijn geweest is de aanpak heel logisch, maar voor de studenten is het helemaal nieuw. Daarom is deze informatie belangrijke voor studenten.

De aanpak is geen opsomming van de inhoud, maar eerder een uitleg hoe er gewerkt wordt.

Voorbeeld

4. Tentamen

Geef in een of enkele zinnen aan hoe de cursus wordt afgerond. Vermeld wat de tentamenvorm is en hoe het eindcijfer wordt gewogen en bepaald.

Elders in de cursus staat just in time uitgebreidere toelichting over tentameneisen, aanmelden en indienen.

Voorbeeld

5. Studeeraanwijzingen

Studeeraanwijzingen kunnen helpen om goed met de cursus aan de slag te kunnen gaan. Dit is niet verplicht maar het kan heel behulpzaam zijn voor studenten.

Voorbeeld

6. Bronnen

Benoem de verplichte bronnen die tot tentamenstof horen. Vaak volstaat het om de titel van het boek te noemen en te vermelden dat alle overige bronnen (artikelen, websites, applicaties, audio, video) in de online leeromgeving aangereikt zullen worden op de plaats waar het aan de orde komt.

Afgeraden is om de bronnen aanklikbaar in de cursusintroductie te zetten. Het heeft de voorkeur om bronnen aan te bieden op de plek en in de contect waar dat aan de orde is, dat is doorgaans in een opdracht.

Maak het makkelijk voor studenten die zich voorbereiden op een tentamen door alle bronnen centraal op één plek aanklikbaar onder Cursusinformatie op te nemen.  Zie Wat staat er in Cursusinformatie? en Hoe pas ik Cursusinformatie aan?

Cursusintroductie - PB3202-242814B - Gedrag en klimaat - Google Chrome
7. Evaluatie

Als een cursus gereviseerd is op basis van evaluatieresultaten van een voorgaande cursusrun, dan kun je hier beschrijven welke verbeteringen je hebt aangebracht. Dat informeert studenten en het motiveert om aan het einde van de cursus hun mening en aanbeveling te delen in een evaluatieformulier.

Voorbeeld

Naar aanleiding van de evaluatie van de vorige run:

  • Is de online klas verplaatst na week 2 zodat er een betere spreiding is van de studielast over te taken
  • Is extra uitleg toegevoegd als feedback op lastige vragen.
  • Is overgestapt naar een actueler handboek.
Vorige Handleiding Wat staat er in Cursusinformatie?
Volgende Handleiding Wat plaats ik in de cursuskern?