DLWO Docent

Hoe maak ik een zelfevaluatie?

Aangepast op

Een Zelfevaluatie kun je inzetten als leeractiviteit voor de student om zelf het eigen kennisniveau te testen zonder tussenkomst van de docent. De student ontvangt direct terugkoppeling op de vragen (als die geformuleerd is) en de student kan de zelfevaluatie herhaaldelijk doen. De docent krijgt geen inzage in de resultaten van een Zelfevaluatie.

Je kunt in een Zelfevaluatie niet aangeven wat het juiste antwoord is. Dan kun je alleen doen door feedback per antwoordoptie te geven. Als je geen feedback formuleert, weet de student niet wat het juiste antwoord is.

Lees Wat is het verschil tussen een test en een zelfevaluatie? voor een overzicht van voor- en nadelen van een zelfevaluatie.

Hoewel je vragen rechtstreeks kunt toevoegen aan een Zelfevaluatie, adviseren we om vragen te maken in de Vragenbibliotheek. Hierdoor kun je vragen makkelijker hergebruiken in andere Zelfevaluaties of Testen. Zie Hoe gebruik ik de Vragenbibliotheek?

Dit is een lange handleiding met veel schermafdrukken afgewisseld met instructies.

  1. Klik in de navigatiebalk van de cursus op Tools, Sitebeheer.
  2. Klik op Zelfevaluaties.
  3. Advies is om vragen aan te maken in de Vragenbibliotheek om vragen makkelijker te kunnen hergebruiken. Klik op Vragenbibliotheek.
  1. Klik op Nieuw.
  2. Als je meerdere Zelfevaluaties of Testen in je cursus gebruikt, is het verstandig om je vragen te organiseren in een Sectie. Maak dan eerst een Sectie aan. Secties: Waarom en hoe aanmaken.
  3. Klik de titel van de Sectie aan en voeg vragen toe. Kies het juiste vraagtype en vul de velden in. Voor toelichting zie Vragen aanmaken en Wat voor type vragen kan ik toevoegen aan een Test?
  4. Klik op Klaar met bewerken van vragen.
  1. Je komt terug op de pagina Zelfevaluaties beheren.
  2. Klik op Nieuwe zelfevaluatie.
  3. Vul het verplicht veld Naam in.
    • Klik Hints toestaan als je de Hint die bij de vraag is geformuleerd, wilt tonen.
    • Je kunt aangeven of vragen in random volgorde getoond worden.
    • Je kunt een tekst schrijven voor de kop- en voettekst van de pagina. Als je de tekst aan studenten wilt tonen, dien je aan te selecteren.
  4. Klik op Opslaan.
  1. Bovenaan de pagina verschijnt een knop Vragen toevoegen/bewerken. Klik hierop om vragen toe te voegen.
  2. Je kunt ofwel vragen direct toevoegen via de knop Nieuw. Je kunt ook vragen Importeren uit de Vragenbibliotheek en door de vragenbibliotheek bladeren. Advies is de Vragenbibliotheek te gebruiken.
  3. Selecteer een gehele sectie of individuele vragen en klik op Importeren.
  4. Klik op Klaar met bewerken van vragen.
  5. Klik op Opslaan en sluiten.

Je hebt nu een Zelfevaluatie aangemaakt. Om de Zelfevaluatie aan studenten beschikbaar te stellen, dien je de Zelfevaluatie op te nemen in de cursusstructuur. Zie Hoe voeg ik een zelfevaluatie toe aan de cursusstructuur?

Vorige Handleiding Studenten zien hun antwoorden op de test niet terug; wat moet ik doen?
Volgende Handleiding Hoe kan ik vragen van een test of zelfevaluatie importeren in een nieuwe zelfevaluatie?