DLWO Docent

Hoe zet ik een groeps-instuuropdracht in Ans klaar?

Aangepast op

De OU kent vier verschillende bijzondere verplichtingen, dus tentamenvormen die geen toets (DIT/DGT) zijn. Dit zijn instuuropdrachten, groeps-instuuropdrachten, verrichtingen zoals gedragsobservaties en scripties. In dit artikel lees je hoe je een groeps-instuuropdracht in Ans klaar kunt zetten.

Stuur na het klaarzetten van de groeps-instuuropdracht een e-mail aan TenC ([email protected]) met het verzoek om instellingen zoals toetsnaam en cijferverwerking te controleren.

Om studenten als groep een instuuropdracht in Ans te kunnen laten inleveren (en beoordelen) zijn groepen nodig. Deze groepen maak je aan in Brightspace en daar worden de studenten ingedeeld (of delen ze zichzelf in). Door gebruik te maken van een prefix in de naam van de groepscategorie, worden de groepen automatisch overgezet van Brightspace naar Ans. Maak de groepen aan voordat je de groeps-instuuropdracht aanmaakt. Zie hiervoor: Hoe kunnen groepen in Brightspace automatisch overgezet worden naar Ans?

Stap 1a: groeps-instuuropdracht maken - Inhoud toevoegen.
  1. Klik in de vakkenlijst op het beginscherm op je Vak.
  2. Klik op Nieuwe toets.
  3. Zoek de toetssoort code en toetswijze code voor je toets van je vak in het bestand Ans bijzondere verplichtingen toetsnamen op.

    Het bestand Ans bijzondere verplichtingen toetsnamen vind je via https://mijn.ou.nl/group/mdw/onderwijs-abc .
  1. Vul de naam in van je toets volgens de richtlijn: Cursuscode-toetssoort-toetswijze. Voorbeeld: CB0204-OP1-NVT

Indien deze naam niet juist wordt ingevoerd, kan geen resultaatverwerking plaatsvinden. Het overzicht van de bij de cursus horende codes voor toetssoort en toetswijze is te vinden in het bestand Ans bijzondere verplichtingen toetsnamen. Na de betreffende codes kan vrije aanvullende tekst worden toegevoegd om de toets makkelijk te herkennen.

  1. Selecteer Inleveropdracht voor groepen.
  2. Klik op Aanmaken.

Bij een inleveropdracht voor groepen maak je geen "Opgaven" aan zoals bij een digitale toets. De studenten krijgen bij het starten van de toets alleen de mogelijkheid om een of meer bestanden te uploaden. Wat je als examinator nog aanmaakt in de toets is het Beoordelingsmodel. Hoewel Ans hiervoor wel de term "nieuwe opgave" gebruikt, is dit dus alleen iets wat zichtbaar als bij het nakijken van het ingeleverde werk en niet voor de student die iets gaat inleveren.

  1. Ga naar Tabblad Beoordelingsmodel.
  2. Klik op Nieuwe opgave.
  3. Vul de Naam in van de opgave
  4. Klik op Bewaar.
  5. Klik op Nieuwe vraag.
  6. Formuleer onder Vraaginhoud informatie over deze opgave/opdracht.
  7. Bij Modelantwoord is het mogelijk om wat algemene feedback te geven welke zichtbaar is bij de toetsinzage voor studenten.
  8. Vul in de vakje eronder de Maximale punten voor deze opdracht in.
  9. Kies bij Nakijkmethode voor "Punten per criterium" of "Schuifbalk"
  10. Klik op Bewaar.

Wanneer als nakijkmethode is gekozen voor "Punten per criterium" ga door bij 1b: Groeps-instuuropdracht maken - Beoordelingsmodel toevoegen.
Als gekozen is voor "Schuifbak" ga door bij Stap 2: Groeps-instuuropdracht klaarzetten.

De beoordeling staat standaard ingesteld op cijferbeoordeling. Deze kun je aanpassen naar voldoende/onvoldoende bij Cijferberekening. Zet hiervoor de maximale score op 1 i.p.v. 10. Lees voor meer informatie het artikel Hoe kan ik een opdracht in Ans met voldoende/onvoldoende beoordelen?

Video: Groeps-instuuropdracht maken - Inhoud toevoegen.

Volgt nog

Stap 1b: Groeps-instuuropdracht maken - Beoordelingsmodel toevoegen.
  1. Klik op het symbool + naast de vraag om één Beoordelingscriterium en de corresponderende Punten toe te voegen.
  2. Voeg één Beoordelingscriterium en de corresponderende Punten toe
  3. Klik op Bewaar. Bij meerdere Beoordelingscriteria herhaal punt 2 en punt 3.
Video: Groeps-instuuropdracht maken - Beoordelingsmodel toevoegen.

Volgt nog.

Stap 2: Groeps-instuuropdracht klaarzetten.
  1. Ga naar het tabblad Instellingen.
  2. Typ bij Beschrijving (Instellingen-Algemeen) een beschrijving van hooguit enkele zinnen van de instuuropdracht voor de student en klik op Bijwerken.
  3. Verander Type toets naar Summatief.
  4. Ga links naar Toetsafnames.
  5. Klik op Nieuwe afname.
  6. Selecteer voor welke studenten de inlevermogelijkheid open gezet wordt. Mogelijkheden: iedereen , alleen specifieke cursusrun of een specifieke groep studenten. Het is mogelijk om meerdere groepen te selecteren.
  7. Stel in vanaf en tot wanneer groepen de opdracht kunnen insturen.
  8. Klik op Bewaren.
  9. Optioneel: Ga naar Toetsinzage om een toetsinzage moment voor de herkansing vast te leggen. Meer informatie over de functie Toetsinzage kun je vinden in het artikel Hoe zet ik Toetsinzage klaar voor een bijzondere verplichting?
  10. Optioneel: Schakel bij Instellingen Integraties een van de twee plagiaatscanners in: Ouriginal of Turnitin.

Welke plagiaat-scanner je selecteert is afhankelijk van je faculteit. CW, Beta, PSY en MW gebruiken Turnitin. RW en OW maken gebruik van Ouriginal.

  1. Stuur een e-mail aan TenC ([email protected]) met het verzoek om instellingen zoals toetsnaam en cijferverwerking te controleren.
Video: Groeps-instuuropdracht klaarzetten

Volgt nog.

Om studenten vanuit de digitale leeromgeving rechtstreeks naar de juiste opdracht in de toetsomgeving te laten navigeren, kan je een koppeling tussen de opdrachtpagina in Brightspace en de toets in Ans aanmaken. Lees voor meer informatie het artikel Hoe kan ik een instuuropdracht/scriptie/oefententamen in Ans koppelen aan de opdrachtpagina in Brightspace?

Vorige Handleiding Hoe zet ik een instuuropdracht in Ans klaar?
Volgende Handleiding Hoe voeg ik een verklaring eigen werk toe aan de bijzondere verplichting?