Constistentie in de cursusopbouw biedt houvast en duidelijkheid aan studenten. Streef naar een duidelijke opbouw van de cursus en streef naar consistentie in alle niveaus van een cursus.
De kern van een cursus bestaat uit de cursusinhoud en leeractiviteiten, die studenten helpen om de stof tot zich te nemen en te verwerken zodat ze alle leerdoelen bereiken.
Je kunt structuur in een cursus aanbrengen door een indeling te maken in bijvoorbeeld weken, blokken, thema's, of studietaken. Wat precies de beste indeling is hangt af van de specifieke cursus die je gaat ontwerpen.
In Brightspace heten verschillende lagen:
- eenheden: de hoofdonderdelen van een cursus
- lessen: onderverdelingen binnen een hoofdonderdeel
- pagina's : het laagste niveau met cursusinhoud en leeractiviteiten
Hoofdstructuur bepalen in een cursus (Brightspace eenheden)
De indeling bepaal je in een didactisch ontwerp. Je kunt de cursus onderverdelen in tijd (in weken), of inhoudelijk (in thema's of blokken) of in studentactiviteiten (in taken) of een combinatie. Soms heeft een opleiding een voorkeur voor een bepaalde indeling. Kijk of het mogelijk is om hier bij aan te sluiten of dat een andere beargumenteerde indeling beter werkt voor jouw specifieke cursus.
Mensen zijn geneigd om anders van beeldscherm te lezen en studeren dan van een papieren boek. In een online leeromgeving raak je sneller het overzicht kwijt waar je in de cursus bent. En ook is het in een online leeromgeving lastiger om informatie terug te vinden dan in een boek.
Studenten geven in evaluaties van de leeromgeving aan dat ze, als ze stoppen met studeren, ze een volgende keer verder willen gaan op de plek waar ze gebleven zijn. Helaas is dat op dit moment technisch nog niet te realiseren in Brightspace.
Zorg dus voor een duidelijke structuur en duidelijke titels zodat studenten altijd kunnen zien in welk onderdeel van de cursus ze zich bevinden.
De titels van de hoofdonderdelen / eenheden van de cursus staan, als een inhoudsopgave, op de tegels van het cursusdashboard én in het cursusmenu. Let op, lange titels worden afgekapt, en zijn niet helemaal leesbaar.
Voorbeeld van een cursuskern onderverdeeld in twee thema's (op de tegels van het cursusdashboard)

Voorbeeld van een cursuskern onderverdeeld in 5 studietaken (in een cursusmenu))

Hoofdonderdelen onderverdelen (Brightspace lessen)
Om het voor studenten duidelijk te maken waar ze zich in de cursus bevinden is het van belang dat elk hoofdonderdeel in de cursus duidelijk en consequent is onderverdeeld in kleinere onderdelen (in Brightspace lessen genoemd). Ook is van belang dat elk onderdeel op een vergelijkbare manier is opgebouwd zodat een studenten inhoudelijke informatie, opdrachten en leeractiviteiten gemakkelijk herkennen en kunnen vinden.
Het advies is om elk onderdeel / les te voorzien van een inleiding en een afronding.
Voorbeeld van een onderverdeling in studietaken (in Brightspace heten dit lessen)

Het laagste niveau: een cursuspagina (Brightspace pagina)
Het bestuderen van een pagina op beeldscherm verloopt anders dan het bestuderen van een papieren pagina. Vaak leest men oppervlakkiger van beeldscherm dan van papier en onthoudt men minder details. Bij een schermtekst wordt vaak relatief veel aandacht gegeven aan de eerste zinnen bovenaan en de rest van de schermtekst wordt meer scannend gelezen dan woord voor woord. Studenten gaan op zoek naar wat ze moeten doen en benaderen een pagina taakgericht.
Je kunt rekening houden met bestuderen van tekst van beeldscherm door structuur op elke pagina consequent aan te brengen door het gebruik van koppen, witregels en visuele elementen of OU componenten die helpen onderscheid te maken tussen verschillende soorten informatie op een pagina.
Zorg dat een pagina van boven naar beneden te bestuderen is en dat je niet heen en weer hoeft te gaan met je blik op de pagina.
Zet een bron op de plek waar je het nodig hebt en niet bijvoorbeeld onderaan een pagina, waar je naar toe moet scrollen om een opdracht te kunnen maken.
Gebruik de OU componenten waar ze voor bedoeld zijn en zorg dat je een pagina niet volstopt met verschillende visuele elementen waarvan niet duidelijk is wat daarvan de functie is.
Zorg dat studenten niet de draad kwijtraken op een pagina door het overvloedig gebruik van hyperlinks of plaatjes.
Hou de hoeveelheid informatie op een pagina beperkt tot één afgerond onderdeel.