Introductie
Think-Pair-Share is een activerende onderwijsvorm voor samenwerkend leren waarbij studenten in drie stappen, op een gestructureerde manier over een vraag of dilemma nadenken. Deze werkvorm bevat elementen van individueel denken (think), samenwerken (pair) en presenteren (share).
Opbrengst
Think-Pair-Share kan voorkennis activeren als deze voorafgaand of aan het aan het begin van het onderwijsmoment wordt gebruikt of helpen bij een actieve verwerking van nieuw aangeboden informatie als deze aan het eind van het onderwijsmoment wordt gebruikt (Akhtar & Saeed, 2020).
Het gebruik van Think-Pair-Share zorgt voor beter begrip en betere retentie van de aangeboden theorie (Akhtar & Saeed, 2020; Farr et al., 2020). De werkvorm heeft betrekking op de niveaus van onthouden en begrijpen van Bloom. Daarnaast kan Think-pair-share bijdragen aan het leren toepassen van het geleerde. Gaat de opdracht of vraag van de docent in op verbanden tussen (onderdelen van) de aangeboden informatie, kan de werkvorm een beroep doen op het niveau van analyseren van Bloom. Tot slot doet de werkvorm een beroep op het niveau evalueren wanneer er sprake is van een moreel dilemma dat centraal staat tijdens de werkvorm.
Wat doet de docent?
Voorafgaand aan de werkvorm
- De docent bepaalt welk(e) gedeelte(s) van de theorie geschikt zijn om te gebruiken voor de werkvorm.
- De docent stelt op basis van de theorie bijvoorbeeld een verdiepende vraag of een moreel dilemma op.
Tip: De docent kan gebruik maken van multimedia (krantenbericht, video, kennisclip) ter introductie van de (verdiepende) vraag of het dilemma.
Tip: De docent let op timemanagement tijdens het beantwoorden van deze vraag/moreel dilemma zodat er genoeg tijd overblijft voor discussie. - De docent creëert groepen (duo’s) waarin de studenten zichzelf kunnen inschrijven.
- Elke groep krijgt een eigen discussieforum. Het discussieforum wordt zo ingesteld dat de student pas de bijdrage van anderen ziet wanneer ze zelf iets ingediend hebben. Daarnaast creëert de docent een plenair discussieforum waar elke student toegang toe heeft en waar de student uiteindelijk het gezamenlijke antwoord kan delen.
Tijdens de werkvorm
Think/Denken
- De docent deelt de verdiepende vraag of het moreel dilemma met de student en geeft de een bepaalde tijd (b.v. enkele dagen) om hierover na te denken en eventueel iets op te schrijven. Hierbij benadrukt de docent om dit individueel te doen.
- De docent communiceert de richtlijnen (bijvoorbeeld de deadline en een maximum aantal woorden) waaraan het individuele antwoord moet voldoen.
Pair/Delen:
- De docent geeft de student de opdracht om zich in te schrijven in een groep. De student deelt het individuele antwoord in het discussieforum van de groep. Ook bij deze stap is het belangrijk dat de docent communiceert vóór welke datum de studenten de antwoorden toegevoegd moeten hebben. Tip: gebruik hiervoor de Brightspace einddatum.
- De docent geeft de studenten de opdracht om per duo een gezamenlijk product te maken van de antwoorden. Deze opdracht kan de docent verder specificeren door de opdracht te geven om een gezamenlijke mening te formuleren, de antwoorden te categoriseren of een top drie te benoemen.
- De docent stelt richtlijnen voor samenwerking en delen van de info op, modereert de discussiefora en is beschikbaar voor vragen en ondersteuning (let op: geef in deze fase geen antwoorden weg).
Share/Uitwisselen:
- Na de afgesproken deadline nodigt de docent de studenten uit om de gezamenlijke producten te delen in het plenaire discussieforum en over de antwoorden te discussiëren. De docent modereert.
Na afloop van de werkvorm
- Deelt de docent een samenvatting van de bijdragen en geeft feedback op mogelijk visies/standpunten met als doel ervoor zorgen dat iedereen met dezelfde kennis vertrekt uit de werkvorm.
Wat doet de student?
Voor de student is voorafgaand aan de werkvorm geen voorbereiding nodig.
Tijdens de werkvorm:
Think/Denken
De student denkt individueel na over de verdiepende vraag of het moreel dilemma en maakt een notitie van de eigen antwoorden.
Pair/Delen:
- De student meldt zich aan voor een groep.
De student deelt diens bevindingen op het groepsdiscussieforum en bespreekt (op het forum) in het duo diens eigen bevindingen en die van de medestudent. - De studenten komen tot een gezamenlijk product en beslissen wie het gezamenlijk product deelt op het plenaire discussieforum
Share/Uitwisselen:
- Een van de studenten deelt het gezamenlijk product op het plenaire discussieforum.
- De student neemt actief deel aan de discussie en reageert op de bijdragen van andere groepen
- Optioneel stelt de student vragen over het dilemma of het antwoord.
Na afloop:
- De student bestudeert de samenvatting van de docent en reflecteert op diens leerproces.
Benodigheden
n.v.t.
Variatiemogelijkheden, tips en voorbeelden
- Synchroon contactmoment: De Think-Pair-Share werkvorm kan ook goed gebruikt worden in een synchroon contactmoment. De docent let hierbij op timemanagement zodat er voldoende tijd is voor een plenaire terugkoppeling. Hierbij kan de tijd van ‘Think’ bijvoorbeeld ongeveer 1-2 minuten in beslag nemen, het ‘Pair’ gedeelte kan eventueel in Breakout rooms uitgevoerd worden en duurt 3-5 minuten en het ‘Share’ gedeelte plenair maximaal 10 minuten.
- Verplichte peerfeedback: iedere groep reageert op een bijdrage van een andere groep. De docent modereert deze feedback-ronde.
Toegankelijkheid
- Let erop dat de vraag/het dilemma eenduidig en beknopt geformuleerd is. Laat de vraag/het dilemma eventueel door collega's tegenlezen.
- Lees de vraag/het dilemma altijd hardop voor of zorg dat er een digitale variant is (bijvoorbeeld: audio-opname, video of geschreven instructie). Zorg er steeds voor dat deze ook goed zichtbaar is.
- Aandacht besteden aan de sociale veiligheid binnen een groep is extra belangrijk voor studenten met psychosociale problematiek. Eerst individueel nadenken, daarna in een kleine groep en vervolgens pas in de grote groep delen, kan hierbij helpen.
- Studenten met sociaal-emotionele beperkingen, zoals angststoornissen, kunnen profiteren van extra begeleiding en ondersteuning tijdens het werken in groepen.
- Kies een manier waarop een student antwoord kan geven die toegankelijk/mogelijk is voor alle studenten, houd hierbij rekening met bijvoorbeeld fysieke, visuele of auditieve beperkingen. Check bij de groep studenten of de gekozen manier van antwoord geven werkt, zo niet laat de student die dit niet kan een alternatief aangeven. Dit alternatief wordt idealiter door de hele groep gebruikt als dat mogelijk is.
- Duidelijke richtlijnen zijn nodig voor studenten met extra grote behoefte aan structuur: geef bijvoorbeeld duidelijk aan waar een antwoord of product aan moet voldoen (top drie, voor- nadelen, etc.)
Bron
- Akhtar, M., and M. Saeed (2020) Assessing the effects of agree/disagree circles, exit tickets, and Think-Pair-Share on Students’ academic achievement at the undergraduate level. Bull Educ Research 42:81-96.
- Barrett, M., C. Hershock, M. McDarthy, M. Melville, and J. Mertz (2021) What type of debrief is best for learning during Think-Pair-Shares? Teaching Learning Inquiry 9:45-60.
- Farr, M. B., H. Lawford, K. Hull, S. Stowe, M. Jensen, K. T. Ross (2020) The impact of a bookend think-pair-share intervention on anxiety and student collaboration in a community college human physiology course. J Human Anatomy and Physiol Soc 24:33-42.